Fiskestang til ørretfiske

I denne artikkelen ser vi på valg av fiskestang til ørretfiske. En god fiskestang vil øke mulighetene til en vellykket fisketur, men det er like viktig å velge en fiskestang som med riktig størrelse (kastevekt). Husk at det i utgangspunktet er mulig å få fisk på alt fiskeutstyr. Dersom du ikke har anledning til å kjøpe ny fiskestang, da benytter du det utstyret du har tilgjengelig. Her kan du enkelt og gratis sammenligne priser på fiskeutstyr.

Gode Fiskestenger
En fiskestang har to viktige egenskaper. Den skal først hjelpe deg å presentere ditt fiskeutstyr for fisken, noe som betyr at gode kasteegenskaper er ønskelig. Videre skal den hjelpe deg med å få eventuell fangst trygt på land. Det er spensten i stanga som gir disse egenskapene. Spenst i en fiskestang blir vanligvis omtalt som aksjon. Aksjon vil enkelt forklart si hvor mye og hvordan stanga bøyer seg under belastning. En god fiskestang har en god aksjon som er tilpasset det fisket du skal bedrive. Videre bør naturligvis komponentene være av god kvalitet. Hvilket materiale den er laget av er også viktig. En fiskestang i glassfiber er i utgangspunktet robust og har god holdbarhet, mens en stang i karbon er meget lett og vanligvis har gode kasteegenskaper. Personlig foretrekker artikkelforfatteren karbon til slukfiske og glassfiber til markfiske, men som vi stadig nevner er valg av fiskeutstyr i stor grad et spørsmål om personlige preferanser.
Aksjonen i en fiskestang
Som nevnt er aksjonen i en fiskestang avgjørende for dens egenskaper. Det finnes svært mye fiskeutstyr på markedet og det selges fiskestenger med svært forskjellig aksjon. En fiskestang med rask aksjon bøyer seg hovedsakelig i tuppen, mens en stang med langsom aksjon bøyer seg i helse sin lengde. Mellom disse ytterpunktene finnes det svært mange stenger. Det er også vanlig å benytte betegnelsen hel, halv og toppaksjon. Helaksjon tilsvarer en fiskestang med langsom aksjon, mens toppaksjon gir en fiskestang med rask aksjon.
Til ørretfiske vil en fiskestang med middels til rask aksjon være et godt valg. Utfordringen under ørretfiske er ofte å kaste langt med forholdsvis lett fiskeutstyr og da er rask aksjon en fordel. Legg merke til at det kreves litt erfaring/dyktighet for å kunne utnytte kasteegenskapene til en fiskestang med rask aksjon. Det er imidlertid noe alle kan lære seg forholdsvis greit. For nybegynnere er en fiskestang med halv aksjon et godt valg. Da får man greie kasteegenskaper, samt en stang som fungerer greit når fisken skal på land. En slik fiskestang kan gjerne betegnes som en allround stang fordi den er et kompromiss mellom forskjellige egenskaper og både kan benyttes til sluk og agnfiske. Generelt sett egner fiskestenger med middles til rask aksjon seg til slukfiske, mens mer langsom aksjon gir fiskestenger som egner seg godt til markfiske.


Fiskestang og størrelse
Det er svært viktig å velge en fiskestang som egner seg til ørretfiske. Kasteegenskapene som er nevnt ovenfor avhenger av at man velger stenger med riktig kastevekt. Ditt fiskeutstyr bør med andre ord passe sammen. Både fiskestang, snelle, sluker og fiskesnøre skal fungere sammen. La oss si at du kjøper en anerkjent fiskestang som skal benyttes til ørretfiske på fjellet. Den er beregnet for slukvekter på 12 – 30 gram. Dersom du skal fiske med en spinner eller sluk på 6 gram vil du ikke kunne utnytte kasteegenskapene i den nye stanga. Spesielt for en fiskestang med toppaksjon (rask) er det håpløst å kaste med for lette sluker.
Også når fisken skal sveives inn er størrelsen viktig. En fiskestang som er for liten vil gjøre det meget vanskelig å få stor ørret trygt på land, mens en fiskestang som er for stor vil ødelegg mye av opplevelsen. En kraftig stang kombinert med multifilament fiskesnøre er et dårlig valg til ørretfiske. Dette fiskesnøret er ikke elastisk og ørreten vil ofte rykke seg løs fra kroken.
Fiskestang til ditt ørretfiske
Generelle råd om fiskeutstyr er det vanskelig å komme med. Hvilken fiskestang du skal velge til ditt ørretfiske avhenger av flere faktorer. Først og fremst bør du ta hensyn størrelsen på ørreten du jakter. Om du skal benytte agn eller sluk og spinner er også avgjørende for hvilken fiskestang du bør velge. Hvor viktig det er med lange og presise kast er også en faktor som bør vurderes. Nå skal vi ikke bli for vitenskapelige. Ørretfiske er først og fremst gøy og valg av fiskeutstyr er "bare" en faktor som vil påvirke dine muligheter til å få fisk. Dersom du skal legge litt penger i en fiskestang er det likevel naturlig å benytte litt tid på valget. Mange vil bli overrasket over hvor mye bedre fiskeopplevelsen blir dersom man benytter “riktig” fiskeutstyr.
Som nevnt må du tilpasse valg av fiskestang til ditt ørretfiske. Her er noen eksempler på hvilke stenger som egner seg under forskjellige forhold, samt noen faktorer som bør vurderes før du kjøper fiskestang.
  • Til ørretfiske med meitemark bør man ikke velge fiskestang med rask aksjon. Det vil lett føre til at marken rykkes av under kastet.
  • En stang med kastevekt fra ca 4 til ca 15 gram er et greit valg til de fleste former for ørretfiske
  • Til barna bør man velge en fiskestang i glassfiber. Karbonstenger må behandles svært varsomt fordi disse lett blir ødelagt.
  • Velg en fiskestang fra en anerkjent leverandør. Da får du vanligvis god valuta for pengene. Vi anbefaler Shimano fiskestang til ørretfiske med sluk og spinner. Her kan du lese mer om Shimano fiskestenger.
  • En lett fiskestang i karbon gir en meget fin fiskeopplevelse. Du kjenner hvert eneste napp og ørretfiske får en ny dimensjon. Husk imidlertid å tilpasse størrelsen til slukvekt, samt fisken du jakter.
  • Vurder alltid dine behov før du kjøper fiskeutstyr. Er det viktig med lange kast? Hvor stor er fisken? Skal du fiske med sluk eller agn?  Skal din fiskestang kun benyttes til ørretfiske? Eller skal den også kunne benyttes til andre former for sportsfiske?
  • Fiskestenger med middels (halv) aksjon er et trygt valg for uerfarne fiskere. Velg en stang med slukvekt fra 4-15 gram og du har en stang til de fleste former for ørretfiske.


Fiskeutstyr til ørretfiske - Informasjon om valg av utstyr
Ørretfiske - Nyttig om ørretfiske med sluk og spinner
Fiskesluker til ørretfiske - Om sluker og spinnere som egner seg til ørretfiske.