Fiskeutstyr til slukfiske i sjøen

Kysten vår byr på mange fantastiske muligheter til fisking, noe stadig flere oppdager. Her skal du få noen tips om hvilket fiskeutstyr du bør velge til slukfiske i sjøen. Det finnes mye bra utstyr tilgjengelig i de fleste prisklasser, spesielt dersom du velger en anerkjent leverandør.

Fiskestenger
For å kunne velge en egnet fiskestang bør du ha litt kjennskap til begrepet aksjon. Kort sagt betyr aksjon hvordan spensten i en stang er, altså hvor mye den bøyer seg under kasting og under kjøring av fiske. De vanligste aksjonene er helaksjon, halv aksjon og toppaksjon. Helaksjon betyr at hele stangen bøyer seg osv. Fiskestang med halvaksjon er den mest brukte typen i Norge, og for de aller fleste er dette det beste valget.

Til slukfiske i sjøen vil jeg absolutte anbefale en fiskestang med halv aksjon. Den vil ha bra kasteegenskaper, samtidig som den vil fungere bra under kjøring av fisken. Dersom du er svært ivrig og skal kjøpe to stenger kan du også vurdere en fiskestang med toppaksjon. Disse egner seg spesielt godt til kasting med tunge sluker, men bør ikke benyttes med multifilament snøre. Det vil ofte gi problemer under kjøring av fisken.

Før du kjøper fiskeutstyr som stang og snelle bør du finne ut hvilke slukvekter du kommer til å benytte. Vanligvis vil en fiskestang med kastevekt fra 15 til 40 gram, eventuelt 20 til 50 gram være egnet til sjøfiske fra land. Hvilket material og hvilken kvalitet man bør velge avhenger av hvor mye man fisker, samt hvor mye penger man ønsker å bruke på hobbyen sin. For rundt 500 kroner vil du få en helt grei fiskestang til slukfiske i sjøen. For rundt tusenlappen får du en svært god stang. Her kan du lese mer om fiskestenger fra Shimano, særdeles anerkjente stenger. En fiskestang kjøpt til laksefiske vil ofte egne seg godt til kastefiske i sjøen. 

Fiskesneller
En god fiskesnelle er en viktig del av utstyret ditt, noe som definitivt gjelder ved slukfiske. Først og fremst må snellen tilpasses fiskestangen du har valgt. For de fleste hobbyfiskere vil en åpen haspelsnelle være det klart beste valget. De er forholdsvis enkle i bruk og du får mye igjen for pengene. Fiskesneller er viktige både for å oppnå lange kast og når fisken skal kjøres. Her kan du leser mer om fiskesneller og hva som bør avgjøre ditt valg. I prisklassen fra 500 til 1000 kroner finner du mange fiskesneller av høy kvalitet. Abu Garcia og Shimano tilbyr også helt greie fiskesneller til ned mot 300 kroner. I menyen til høyre finner du informasjon om de forskjellige produsentene og deres beste fiskeutstyr.

Fiskesnøre
Fiskesnøre er blitt en stadig viktigere del av fiskeutstyret. Utviklingen er stor og tilbudet er i dag helt enormt. I hovedsak kan vi skille mellom vanlig monofilament sene, som er det tradisjonelle fiskesnøret som de fleste kjenner til, og multifilament snøre som blir stadig mer populært. Disse snørene har en utrolig høy bruddstyrke i forhold til diameteren. Du kan dermed benytte et tynnere fiskesnøre og på den måten oppnå lengre kast. Multifilament snører er også stumme. Det vil si at de ikke gir etter under press, noe som betyr at du har en veldig god kontakt med sluken og fisken du kjører. Man vil kjenne hvert minste napp med et slikt snøre. Bakdelen er at du lettere kan miste fisken. Multisnøre gir ikke etter for fiskens utrusinger, noe som stiller større krav til resten av ditt fiskeutstyr og da spesielt til fiskestangen.

Vær oppmerksom på at multifilament snører er betydelig mer kostbare og vanskeligere å knytte enn tradisjonell monosene. For de aller fleste som fisker fra land vil vanlig monofilament fiskesnøre være mer en godt nok. Bruk noen ekstra kroner og kjøp kvalitet, det vil du ikke angre på når det gjelder kjøp av fiskeutstyr. Trilene monosene er en sikker vinner og benyttes av sportsfiskere fra hele verden. Her finner du Tips om valg av fiskesnøre

Fiskeutstyr i enden av snøre
Valg av sluker kan man diskutere i det uendelige uten å bli enige. Alle har sine favoritter, og alle sluker kan fungere. Det viktigste et at du har et variert utvalg blant ditt fiskeutstyr. Du bør ha sluker med forskjellig vekt form og farge tilgjengelig. Ofte vil variasjon være nøkkelen til gode fangster, samtidig som du må kunne tilpasse deg forskjellige forhold. Jensen Pirken og Møre-silda er to allround sluker som alle bør ha blant sitt fiskeutstyr, men som sagt handler slike valg mye om personlige preferanser. I artikkelen Sluker til torskefiske finner du mange sluker som også egner seg godt til å lokke andre arter.

Det er mange som selger fiskeutstyr og konkurransen er stor. Sjekk hvor du får den beste prisen før du handler, det kan være mye penger å spare. Velg et prisnivå som du er komfortabel med og som står i stil med hvor ofte du skal bruke ditt fiskeutstyr. Fiskeutstyr som koster litt ekstra vil ofte gi deg gode opplevelser i mange, mange år. Men, dersom du kjøper ditt første fiskeutstyr bør du ikke legge i for mye penger. Etter at du har fisket en stund vil du ofte innse at du ønsker en stivere stang, lengre stang, kraftigere snelle osv. Ikke legg mye penger i fiskeutstyr før du er sikker på at det er akkurat den fiskestangen eller den fiskesnellen du ønsker. 

Glem ikke å ha med en god håv under slukfiske i sjøen. Mange steder vil det være vanskelig å få fangsten trygt på land uten en god håv.

Les gjerne artikkelen Fiskeutstyr til makrellfiske.
Flere tips finner du i artikkelen Fiskesluker