Sluker og spinnere til ørretfiske

Kastefiske etter ørret er en populær form for sportsfiske. Nå skal vi se litt nærmere på hvilket fiskeutstyr du kan velge mellom til denne formen for ørretfiske. En del av de mest anerkjente slukene vil jeg presentere litt nærmere.

Spinnere har ofte viste seg effektive under ørretfiske. De er vanligvis designet for å imitere insekter og byttedyr som ørreten naturlig jakter etter. Når du ser en spinner i butikken kan det være vanskelig å oppdage likheten med naturlige byttedyr, men når den beveger seg i vannet skaper den et mønster som utgjør en god imitasjon av innsekt eller byttedyr i bevegelse. Spinnere egner seg best til ørretfiske i mindre vann, bekker, små elever og andre steder hvor lange kast ikke er nødvendige. Dette fordi utformingen av spinneren gjør den lite egnet til lang kasting.

Abu droppen er en spinner som egner seg perfekt til ørretfiskeTradisjonelle sluker kommer i utallige varianter og mange av disse egner seg ypperlig til ørretfiske. Skjesluker blir regnet som de mest effektive ørretslukene. Disse er ofte formet for å imitere mindre byttedyr som ørreten lever av. Ørretfiske med skjesluker er derfor spesielt effektivt i områder hvor fisken beiter i slike byttedyr. I områder hvor ørreten hovedsakelig lever av små insekter er vanligvis ikke skjesluker det beste valget. Skjesluker beveger seg forholdsvis mye i vannet og det er disse bevegelsene som ofte lokker fisken til å bite. Hvor mye og hvordan de beveger seg bestemmes av formen. Vekt og form bestemmer hvor dypt en skjesluk kan fiskes. Gjennom å velge forskjellige farger, størrelser og former på ditt fiskeutstyr kan du tilpasse ditt ørretfiske til gjeldende forhold. Her kan du enkelt sammenligne priser på sluker, spinnere og annet fiskeutstyr.

Mer kompakte sluker kan også være effektive under ørretfiske. Slike ørretsluker har tradisjonelt sett vært brukt til sportsfiske i saltvann, men de kan gi ditt ørretfiske en ekstra dimensjon. Såkalte sildesluker er designet med tanke på lange og presise kast. Ved bruk av slike sluker under ørretfiske vil du kunne fiske områder av vannet som ellers er utilgjengelige. Dette fordi du kan kaste lenger og samtidig fiske effektivt på større dyp.

Wobblere brukes også under sportsfiske etter ørret. En wobbler er ment å imitere et skadet eller syk byttedyr og bør fiskes deretter. Bruk mindre wobblere til ørretfiske og ikke fisk for dypt. Rapala er fremdeles verdens ledende produsent av disse legendariske slukene, og diverse forsøk på å kopiere originalen anbefales ikke. Skal du bruke wobbler så velg Rapala.

Her finner du fiskelsuker og spinnere som egner seg ørretfiske under forskjellige forhold.Mepps er en av verdens ledende produsenter av fiskeutstyr til ørretfiske. De leverer et vanvittig stort utvalg av spinnere og sluker som er håndlaget og derfor holder usedvanlig høy kvalitet. Mange ørretfiskere fra hele verden sverger til Mepps spinnere.

Panther Martin spinnere har i flere tiår vært en favoritt for ørretfiskere i Norge, så vel som i resten av verden. Disse spinnerne finner du i et stort utvalg av mønster og farger, noe som gir deg anledning til å imitere de fleste byttedyr. Panther Martin spinnere har jeg alltid blant mitt fiskeutstyr til ørretfiske og de har gang på gang bevist sin ekstraordinære evne til å lokke denne arten.

ACME Little Cleo er en effektiv sluk beregnet på de fleste former for spinnfiske og de minste variantene egner seg ypperlig til ørretfiske. De har en unik form og gange som imiterer et skadet eller forvirret byttedyr. Disse bevegelsene vekker jakt instinktet til fisken som dermed ofte vil bite på sluken. Spesielt i Alaska er denne sluken veldig populær.

Lillauren er en av flere gode fiskesluker som egner seg ypperlig til ørretfiskeSølvkroken Spesial Classic har vært en bestselger til ørretfiske siden 1930. Den er kjent for sine spesielle og lokkende bevegelser som ofte frister ørret til å bite. Den egner seg både til å sveive inn sakte og raskt, noe som lar deg fiske effektivt på flere dybder.

Aura Lillauren er en av Norges mest fiskende ørretsluker som nå selges over store deler av verden. Denne sluken beveger seg med en rask takt, som sammen med de store prikkene lokker fisken. Aura Lillauren har vist seg spesielt god når forholdene for ørretfiske er vanskelige. 

Abu Droppen spinnere er velkjente i Norge. Disse spinnerne har i lang tid vært både effektive og populære til ørretfiske. I forhold til de fleste andre spinnere du finner på markedet har Abu Droppen gode kasteegenskaper.

Jensen Pirken omtales ofte som sildeslukenes Rolls Royce. Den er designet med en vektfordeling som gir den ekstremt gode kaste egenskaper. Dersom du er ute etter storfisk eller har behov for lange kast under ørretfiske, er Jensen Pirken sluken for deg. Jensen Mini-Pirken kan også være et bra alternativ for ørretfiske etter mindre eksemplarer. Jensen Pirken bør alle sportsfiskere ha som en del av fiskeredskapen.

Møre-silda er en kjent og kjær sluk for mange sportsfiskere. De minste utgavene egner seg ypperlig til ørretfiske. Møresilda gir deg en fin kombinasjon av kasteegenskap og bevegelser som lokker ørreten. En av mine favoritter når jeg er ute etter virkelig stor ørret.

Dette er bare en liten del av det utvalget som finnes til ørretfiske, alle sportsfiskere har sine meninger om hvilke sluker og fiskeutstyr som er best. Slukene og spinnerne nevnt ovenfor er imidlertid anerkjente av de fleste ørretfiskere og de har over lang tid bevist sine kvaliteter. Ut i fra de nevnte slukene er det fullt mulig å dekke alle tenkelige behov for ørretfiske under forskjellige forhold.

Flere tips
Fiskestang - Om valg av fiskestang til ørretfiske.
Fiskeutstyr - Tips om valg av fiskeutstyr.
Fiskestenger - Generelt om fiskestenger.
Fiskeutstyr - Til ørretfiske