Fiskeutstyr til Fluefiske

Her vil du finne informasjon om hva du trenger for å begynne med fluefiske. Jeg skal forsøke å gi deg nødvendig informasjon slik at du kan velge riktig fiskeutstyr til fluefiske. Å bruke riktig fiskeutstyr avgjør ofte om fisketuren din blir vellykket eller ikke. Hvilket fiskeutstyr du trenger er ofte relatert til størrelsen på fisken du er ute etter og hvor du skal fiske.

Fiskestenger er ekstremt viktig for alle typer sportsfiske. Det gjelder også for fluefiske. Det har i de senere årene blitt produsert en utrolig mengde gode fiskestenger til fluefiske. Prisene på slike fiskestenger varierer fra noen hundrelapper til flere tusen kroner. Etter min mening er det ikke noe poeng i å kjøpe en veldig dyr stang til fluefiske dersom du aldri har prøvd dette sportsfiske før. Som nybegynner vil du nemlig ikke kjenne særlig forskjell mellom stengene. På kelkoo finner du de beste prisene på fiskeutstyr.

Fluefiskestenger er laget av glassfiber eller grafitt. Hver av disse har sine fordeler. En fiskestang av glassfiber kan brukes av både eksperter og nybegynnere under de fleste fiskeforhold. Dette er et slitesterkt materiale som tåler slitasje forholdsvis godt. Stenger av grafitt er dyrere enn de som er laget av glassfiber, men til gjengjeld lar de deg utføre mer presise kast under fluefiske.

Det er også viktig å være klar over fleksibiliteten (aksjonen) til en fluefiskestang, ettersom de ulike nivåene av aksjon utgjør stor forskjell under kasting og under inn sveiving av fisk. Hva du skal fiske etter, dine preferanser og din erfaring bør avgjøre ditt valg av fiskeutstyr. Her er de tre hovedkategoriene av fiskestenger til fluefiske som du kan velge mellom.

 • "Slow-action" stenger er ideelle for fluefiske etter mindre fisk. De har stor fleksibilitet, noe som kan gjøre dem vanskelige for nybegynnere å kontrollere. Disse fiskestengene er veldig nøyaktige på korte kast.
 • "Medium-action" stenger anbefales for nybegynnere i fluefiske. Disse fiskestengene er lettere å kontrollere, men de gir ikke samme nøyaktighet når du kaster. Kan brukes både til lange og korte kast.
 • "Fast-action" stenger er stivere og bare fleksible i tuppen. Disse fiskestengene er et godt valg for lange kast, så vel som for fiske etter større fisk. Nybegynnere i fluefiske vil ofte finne disse stengene vanskelige å kaste med.

Lengden på fiskestenger designet for fluefiske varierer mye. En kortere fiskestang egner seg godt i områder der det er hindringer som trær og busker. En lengre stang er derimot et bra valg når du er ute etter lange kast. Det er vanligvis mindre aksjon i en kortere stang enn det er i lengre fiskestenger beregnet til fluefiske.

Fiskesneller laget for fluefiske har forholdsvis enkelt design, men de kan likevel være svært dyre. For 500 kroner kan du imidlertid få deg en helt grei fiskesnelle. Når du velger snelle til fluefiske må du sørge for at den samsvarer med resten av ditt fiskeutstyr til fluefiske. Snellene vil være merket med anbefalinger for hvilken snøreklasse som bør brukes. Husk at fiskesneller til fluefiske er produsert for venstre og høyrehendte fluefiskere. Venstrehendte fiskere sveiver med sin høyre hånd og motsatt.

Du kan velge mellom forskjellige typer fiskesneller laget for fluefiske. Enkle sneller er ofte de mest populære. Disse fiskesnellene har et 1:1-forhold, som betyr at en omdreining med håndtaket får spolen til å gå rundt en gang. Mer avanserte fiskesneller lar deg sveive fiskesnøret raskere inn, men disse snellene kan være vanskeligere å håndtere. Automatiske fiskesneller er forholdsvis tunge og de kan lett bli ødelagt. Således er ikke disse snellene veldig populære. Husk følgende når du kjøper din fiskesnelle for fluefiske. Den bør ha en god og jevn brems, den bør kunne romme nok fluesnøre og den skal være tilpasset resten av ditt fiskeutstyr til fluefiske.

Fiskesnører for fluefiske er tilpasset vektklassene angitt på fluestenger, og er relativt tykkere enn vanlig monofilament fiskesnører. Lette fiskestenger med lette fiskesnører blir ofte brukt til korte og presise kast med forholdsvis små fluer. Tyngre snører brukes ofte på kraftigere fiskestenger for å kaste større og tyngre fluer.  Når du skal kjøpe fiskeutstyr for fluefiske vil du finne et stort utvalg av fiskesnører å velge mellom. Her er noen av de vanligste fiskesnørene designet for fluefiske.

 • Flytesnøre brukes til å presentere en flue på eller nær overflaten. Dette er det mest brukte snøret til fluefiske med tørrfluer.
 • Double Taper er fluesnører hvor hoveddelen av vekten er fordelt omtrent midt på fiskesnøret. Dette gir bedre presentasjoner av fluen samtidig som du kan holde mer snøre i lufta under kasting.
 • Synkesnører brukes som du sikkert forstår når du skal fiske med flue under vannoverflaten. Du kan velge mellom vanlige synkesnører, snører som synker veldig langsomt og fiskesnører der bare enden er ment å synke.
 • Weight forward fluesnører har hoveddelen av vekten i den fremre delen. Slike fiskesnører egner seg for de fleste typer fluefiske og anbefales for nybegynnere.

Husk at fiskesnøret skal være tilpasset fiskesnellen og fiskestangen når det gjelder fiskeutstyr for fluefiske. Ikke vær redd for å spørre om hjelp i butikken når du skal kjøpe slikt utstyr. Den kan ofte være lurt å kjøpe dette i en spesial forretning.

Fluefiske kan defineres som det å jakte på fisk ved hjelp av en kunstig flue. Som du sikkert allerede vet, er hensikten med en kunstig flue å imitere insekter. Under selve fluefiske må disse fluene opptre mest mulig som et vanlig insekt dersom ditt fiske skal bli vellykket. Hva du fisker etter og under hvilke forhold du fisker er faktorene som bør avgjøre hvilket fiskeutstyr du velger på din fisketur. Selv om det er mange forskjellige mønstre som brukes under fluefiske, kan fluene deles inn i noen hovedkategorier.

 • Tørrfluer er kunstige fluer som du kaster ut i vannet for at de skal flyte på vannoverflaten. Du må ofte tørke disse fluene under selve fisket. Tørrfluer er ment å se ut som et insekt som sitter eller svømmer på vannflaten.
 • Våtfluer er fluer som skal etterlikne insekter under vannet.  Denne typen fiskefluer kan også brukes til å imitere større skapninger som fisken spiser.
 • "Streamer" fiskefluer er en type våtfluer laget for å imitere småfisk som fisken spiser. Disse er større enn andre typer fluer og blir primært brukt til å fange større rovfisk.
 • Nymfer er laget for å etterligne stadiet mellom larve og det voksne insektet. Disse fiskefluene blir stadig mer populære. De er ment å fiske like under overflaten av vannet.
 • Det finnes også fiskefluer som er laget for å imitere innsekter som lever på land, for eksempel maur. Disse fiskefluene kan brukes som våt eller tørrfluer.
Når du velger hvilke fiskefluer du skal bruke, må du først finne ut hva slags insekter som lever i det vassdraget du skal fiske. Deretter må du prøve å imitere disse spesifikke insektene med fluer fra sitt utvalg. Les gjerne Fluefiske for nybegynneren.


Fluefiske