Fiskeutstyr til Havfiske

Da var det på tide å gå gjennom hvilket fiskeutstyr du bør bruke til havfiske. Som ved de fleste former for sportsfiske er valget av fiskestang veldig viktig. Det finnes et stort utvalg havfiskestenger å velge mellom og du får stort sett det du betaler for. 

Fiskestenger
En havfiskestang har to hovedoppgaver. Den skal hjelpe deg å få opp fisken og den skal hjelpe deg under selve fiske. Det som i stor grad bestemmer en havfiskestang sine egenskaper er lengde og aksjon. For enkelthetens skyld kan vi si at aksjon er hvor bøyelig en fiskestang er. En kort og stiv stang vil være en fordel når du skal fiske etter de virkelige kjempene, mens en lengre og mykere havfiskestang gir en mye bedre følelse for fiske etter litt vanligere størrelser. Stivere stenger er bedre egnet for pilkefiske, mens litt mykere stenger er bedre til agnfiske.

Havfiskestenger er inndelt i klasser som oppgis i pound (lb).  Dette henviser til bruddstyrken på fiskesnøret. 10 til 50 lb er vanlig. Dersom du ikke er en erfaren fisker som bruker mye tid på hobbyen din, holder det lenge med en allround stang. Du bør da kjøpe en fiskestang til havfiske i klassen 20 til 30 lb. Den vil fungere greit både til agn og pilkefiske. For rundt tusenlappen finner du mange  allround havfiskestenger av veldig god kvalitet. Les mer i artikkelen Valg av havfiskestang.

Fiskesneller
Til sportsfiske på store dyp trenger du en egen havfiskesnelle. Det viktigste med en havfiskesnelle er at den har en jevn og god brems. Den bør også samsvare med størrelsen på resten av utstyret ditt. En TLD 15 eller 20 passer ypperlig til en allround havfiskestang. Penn Senator har er også sneller som egner seg meget godt til havfiske. Shimano TLD og Penn Senator får du til omtrent 1500 kroner. Du kan spare mye penger på å finne de beste prisene.

En havfiskesnelle må være så stor at den rommer det fiskesnøret du trenger. Som backing kan du bruke 0,8 mm vanlig monofilament. Backing er det fiskesnøret som du har innerst på fiskesnellen. Som hoved snøre bør du bruke multifilament. Dette fiskesnøret gir mye bedre kontakt med bunnen og fisket blir mer effektivt. 0,32 mm er et greit valg for allroundfiskeren. Lengden på dette må du tilpasse det fiske du planlegger, men generelt sett bør du ha omtrent 500 meter for å kunne dekke de fleste former for havfiske. I enden av fiskesnøre bruker du monofilament som fortom. Alt etter hvor og hva du fisker bør denne være fra 0,3 til 0,8 mm. Velger du 0,5 eller 0,6 mm kan du bruke denne fortommen til det meste. Mer om valg av fiskesnøre.

Fiskeutstyr i enden av snøret
Så til det store spørsmålet. Hvilket fiskeutstyr skal du bruke i enden av snøret for å lokke storfisken? Det finnes to hovedformer for havfiske. Det er pilkefiske og agnfiske, to metoder som krever forskjellig fiskeutstyr. Ved agnfiske trenger du et søkke som er tilpasset forholdene. Det vil si at søkke må tilpasses dybde og avdrift. I tillegg trenger du en eller flere kroker. Disse må tilpasses størrelsen på fisken du er ute etter. Mustad sine kroker fungerer greit, men du kan også velge andre kroker.

Hva er så det beste agnet? Det finnes mange meninger om dette og det beste er ofte å gjøre sine egne erfaringer. Prøv litt forskjellig agn og finn ut hva som fungerer best i dine lokale områder. Makrell og sild er effektive agn som er lett tilgjengelig for de fleste. Reker fungerer også veldig bra, spesielt har jeg god erfaring med reker etter torsk. Børstemarken er en sikker vinner som de fleste fiskeslag biter på. Sjøørret, torsk og lyr er spesielt villige til å bite på børstemarken. Krabber, skjell og snegler kan også fungere bra, men disse kan det være vanskelige å feste på kroken din.

Pilkefiske er noe veldig mange har forsøkt. Her er det viktig at du bruker riktig størrelse på pilken. Den skal gi deg god kontakt med bunnen og sørge for mindre avdrift. Større dyp og mer avdrift betyr at du må bruke tyngre pilk. Jeg bruker vanligvis pilk på 200 til 300 gram, men jeg har alltid med meg pilker fra 125 til 750 gram. Da kan jeg tilpasse meg de fleste forhold. Du bør alltid ha et variert utvalg av pilker blant ditt fiskeutstyr til havfiske. Varier mellom kompakte pilker og pilker med mer bevegelse, samt mellom fargerene du bruker. Variasjon er ofte nøkkelen til en god fangst. Her kan du lese mer om pilker til torskefiske

Sjekk gjerne siden www.altomsportsfiske.no

Oppheng bør du alltid bruke under pilkefiske. To eller tre oppheng er et bra valg. Utvalget av oppheng er enormt så her er det bare å prøve seg frem. Også når det gjelder oppheng bør du ha flere størrelser og farger blant fiskeutstyret ditt. Den tradisjonelle gummimakken, andre gummidyr og forskjellige jigger er noen av opphengene du kan forsøke.

Fiskeutstyr til havfiske er forholdsvis dyrt, men en god havfiskestang og snelle vil du ha glede av i mange, mange år. Mitt første fiskeutstyr til havfiske kjøpte jeg for 17 år siden og det fungerer like bra i dag. Her kan du lese om fiskeutstyr fra Shimano. En produsent som leverer mye bra fiskeutstyr til havfiske. Sjekk gjerne vår artikkel om Abu Garcia.