Fiskestang til Laksefiske

En god fiskestang er avgjørende for et vellykket laksefiske. Ved alle former for kastefiske har en fiskestang to viktige egenskaper. De skal hjelpe deg å presentere redskapen din for fisken, samtidig som de skal hjelpe deg når du kjører fisken. Ved laksefiske stilles det spesielt store krav til kvaliteten under kjøring av laksen. Vi skal nå se nærmere på fiskestenger for markfiske og slukfiske etter laks. Les artikkelen fiskeutstyr for fluefiske for informasjon om fiskeutstyr til dette sportsfiske.  Her kan du gratis og enkelt sammenligne priser på fiskestenger og annet fiskeutstyr.

Fiskestang og aksjon
Aksjonen til en fiskestang er avgjørende for dens egenskaper og således for ditt valg av fiskestang til laksefiske. Aksjon vil si hvordan en stang bøyer seg under kasting og under kjøring av fisk. Dette er også grunnlaget for å kategorisere den. Det snakkes ofte om fiskestenger med rask eller langsom aksjon. En fiskestang med langsom aksjon er forholdsvis myk og vil bøye seg i hele sin lengde, mens en stang med rask aksjon hovedsakelig bøyer seg i tuppen.

Berkley tilbyr et godt utvalg fiskestenger som inkluderer gode stenger til laksefiske Generelt sett vil en mer langsom aksjon være til stor hjelp under kjøring av fisken, mens en raskere aksjon ofte er en fordel under kasting og kroking. Hva du bør velge til ditt laksefiske avhenger av fiskemetode, men det er også en smakssak. For en uerfaren fisker vil jeg anbefale en fiskestang med halv (middels) aksjon til laksefiske med sluk og spinner. En slik stang vil ikke være for stiv når du kjører fisken, samtidig som den har gode kasteegenskaper.

Når du skal velge fiskestang for markfiske etter laks er det viktig å tenke kasteegenskaper. En fiskestang med rask aksjon vil ofte føre til at marken rives i stykker når du kaster. Samtidig bør du ha i bakhodet, at en rask aksjon er å foretrekke når du skal kroke laksen. Hvilken aksjon og således hvilke egenskaper en fiskestang har avgjøres av materialet stangen er laget av, kvaliteten på dette materialet, samt hvordan dette er bygget opp i selve stangen. 

Egenskaper ved en fiskestang
Tidligere ble de fleste fiskestenger bygget i glassfiber, men etter hvert har karbon tatt mer over. Karbonstenger er tynnere og lettere samtidig som de gir mer snert under kasting. En stang laget av karbon har imidlertid ikke samme holdbarhet som en laget av glassfiber, så det har i dag blitt vanlig å blande disse materialene. En fiskestang som hovedsakelig er laget av glassfiber vil egne seg bra for meitefiske etter laks samtidig som de er robuste og har stor holdbarhet. En fiskestang som hovedsakelig er laget av karbon vil ofte ha ypperlige kasteegneskaper og samtidig gi deg veldig god kontakt med redskap og fisk. De egner seg ypperlig for sluk og spinnerfiske etter laks. Vær oppmerksom på at en fiskestang av karbon må behandles veldig varsomt, også under transport og lagring.

Da ser vi litt nærmere på valg av fiskestang til skufiske etter laks. Dette er hovedsakelig kastefiske der man bruker kunstig fiskeredskap som spinnere, sluker, wobblere, jigger med mer. Som nevnt vil jeg for nybegynnere anbefale en fiskestang med middels aksjon til spinnfiske etter laks. Stenger med rask eller langsom aksjon kan imidlertid også benyttes med suksess. Hvilke egenskaper du vil prioritere ved en fiskestang til laksefiske er en smakssak, og etter hvert som du får mer erfaring i laksefiske vil du også utvikle dine egne preferanser.

Du vil oppleve store variasjoner under laksefiske. Vannføring og årstid påvirker kravene til fiskeutstyr. Det samme gjør laksen du er ute etter. En elv med smålaks stiller andre krav til fiskeutstyret enn en elv hvor storlaksen dominerer. Bruk av tyngre sluker eller kjøring av stor fisk krever en forholdsvis kraftig fiskestang. For laksefiske ved liten vannføring og etter smålaks er derimot lettere fiskestenger det beste alternativet. Disse vil gjøre det enklere å kaste med lette sluker, samtidig som kontakten med redskapen blir bedre og opplevelsen av å kjøre fisken øker.

Valg av fiskestang
Jeg vil anbefale deg å anskaffe to fiskestenger til laksefiske. Da får du også muligheten til å dekke laksefiske med mark. Markfiske og spinnfiske krever de samme egenskapene når det gjelder kjøring av laksen. En fiskestang sine egenskaper ved kroking av fisk er imidlertid viktigere ved markfiske. Som nevnt tidligere er kravene til kasteegenskaper ulike. En stang med for rask aksjon vil ofte føre til at marken rives i stykker. Den vil imidlertid egne seg ypperlig til kasting av lette sluker og spinnere. Vær imidlertid oppmerksom på å kjøpe en fiskestang med riktig kastevekt. Valg av fiskeutstyr er i stor grad et spørsmål om personlig smak. Dette gjelder også for laksefiske, men noen generelle tips kan likevel være greie for uerfarne laksefiskere.

  • Til spinnfiske under lette forhold bør du velge en fiskestang som er rundt 10 fot. En stang med rask aksjon som hovedsakelig er laget av karbon, vil gi gode kasteegenskaper med veldig lette sluker og spinnere.
  • Laksefiske under tyngre forhold krever en kraftigere fiskeutstyr. En solid stang fra 11 til 13 for vil gi deg kode kort på hånden i kampen mot storlaksen. Velg gjerne en laksestang med halv aksjon som har mer innslag av glassfiber i materialet for dette spinnfiske.
  • For markfiske etter laks vil jeg anbefale en solid fiskestang som er mellom 12 og 15 fot. Velg en stang med forholdsvis langsom aksjon, men som samtidig er følsom nok til at du kjenner når laksen napper.

Større utvalg og god kvalitet på ditt fiskeutstyr vil øke mulighetene dine under laksefiske. Det betyr imidlertid ikke at du må investere i tre kostbare og moderne stenger. De fikk bra med fisk også før den utstyrsrevolusjonen vi nå opplever. For de fleste vil det holde lenge med to fiskestenger til laksefiske. En forholdsvis lett fiskestang på 11 fot som i hovedsak består av karbon og som har rask aksjon, vil dekke de fleste krav til spinnfiske under lettere og middels tunge forhold. En kraftigere fiskestang på 13 fot egner seg bra til spinnfiske under tyngre forhold. Samtidig vil den egne seg bra til bruk av mark under laksefiske. Velg en stang med halv eller litt langsom aksjon.

Dersom du ikke har planer om å bedrive laksefiske særlig ofte, kan du også klare deg med en fiskestang. Velg da en laksestang på 12 fot som er litt mer en middels kraftig og som har halv aksjon. Du vil da få en god allround fiskestang til laksefiske som i tillegg kan brukes til sjøfiske fra land.

Flere artikler om fiskeutstyr
Valg av Havfiskestang
Fiskeluker til laksefiske
Fiskeutstyr til ørretfiske


Shimano produserer fiskestenger til de fleste former for sportsfiske og det inkluderer Shimano Beastmaster som egner seg perfekt til slukfiske