Diverse Fiskeutstyr

Nå har vi gått gjennom det mest grunnleggende fiskeutstyret som er fiskestenger og fiskesneller. I denne posten skal jeg ta for meg en del mer eller mindre nødvendig tilbehør. Vi begynner med det viktigste som er fiskesnøre.

Utstyr som benyttes til sportsfiske er stadig i utvikling og det gjelder ikke minst for fiskesnører som stadig forbedres. Å velge snøre er en avveining mellom kastelengde og styrke. Tynne fiskesnører gir bedre kastelengde, mens kraftigere sene gjør det lettere å kjøre fisken. Med godt fiskeutstyr skal det gå rimelig greit å dra opp en fisk på 10 kilo selv om snøret har en bruddstyrke på 5 kilo. Jeg ser ofte en tendens til at sportsfiskere med liten erfaring bruker altfor kraftige snører. En av nyhetene på dette området er Fireline og lignende typer fiske snører. Disse snørene har liten diameter men likevel høy bruddstyrke. Med en tykkelse på 0,12 kan man dra opp fisk på mange kilo. Noen av disse fiskesnørene blir imidlertid lett flisete og prisen er forholdsvis høy. De fleste sportsfiskere greier seg fint med vanlig monofilament sene. Personlig velger jeg fiskesnøre ut i fra hva og hvor jeg fisker. Prøv litt forskjellig og stol på de erfaringene du gjør deg. Mer om fiskesnøre.

Når du skal ut på fisketur er det nødvendig med noe å oppbevare fiskeutstyret i. Hvor mange og hvor store slukbokser du trenger avgjøres av hvilket fiske du bedriver, og om du bedriver mange former for fiske. Minst en stor oppbevaringsboks bør alle ha. Ofte lar du denne stå igjen i bilen eller hytta. Noen mindre slukbokser bør du også bruke. Disse bør ha en størrelse som lar deg putte dem i en lomme. I ulendt terreng langs et fjellvann eller når du står mitt i elva med vadebukse, bør du også ha muligheten til å forandre på fiskeutstyret. Du får rimelige slukbokser i flere sportsfiske butikker.

Vadebukser er en viktig del av fiskeutstyret, spesielt ved laksefiskeEn god håv og/eller klepp hører med på fisketuren. Etter en lang kamp er det kjedelig å miste fisken fordi du ikke har med deg fiskehåv. Langs kysten, fjellvann og elver er det flere steder nesten umulig å få opp fangsten uten håv eller klepp. Vær oppmerksom på at bruk av klepp ofte vil skade fisken. så lenge støørelsen på fangsten tillater det, vil en håv være det beste alternativet.

Vadebukse eller vadestøvler kan være nødvendig for muligheten til å presentere flue, mark eller sluk for fisken. Ved fluefiske, laksefiske og ved en del strender og viker er dette en helt nødvendig del av ditt fiskeutstyr. I dag er de aller fleste vadebukser pustende. Det vil si at de slipper ut kondens. Du slipper dermed å bli klam på varme sommerdager. Hvert fall i teorien. Ikke bruk bomull under vadebuksa, bomull slipper ikke ut kondensen. Fleece egner seg imidlertid godt.

Dersom jeg ikke har glemt noe, har jeg nå gått gjennom det grunnleggende fiskeutstyret. Det eneste vi ikke har vært innom er sluker, spinnere, oppheng, dupper osv. Dette er et stort emne som jeg kommer tilbake til i de neste postene. Som nevnt i bloggen kommer det en egen post om fluefiske, og hvilket fiskeutstyr du trenger der.

Det finnes utrolig mye fiskeutstyr som du strengt tatt ikke trenger. Mye av dette kan imidlertid gjøre fisket enklere og opplevelsen bedre. Her nevner jeg bare noen eksempler, så får jeg komme tilbake med mer senere.

  • Bellyboat (flytering) kan være et godt hjelpemiddel. Er det tett skog eller på andre måter ufremkommelig langs land, gir en flytering deg nye muligheter. Du trenger en god vadebukse og svømmeføtter for å bruke en flytering.
  • Fiskebriller kalles også for polariserte briller. Disse skal hjelpe deg å se fisken og bunnen bedre fordi den tar vekk mye av gjenspeilet.
  • En god fiskevest er praktisk å ha, men den må være behagelig å ha på seg. Samtidig bør den ha romslige og funksjonelle lommer. Disse skal gjøre det mulig å ha fiskeutstyr på seg, for eksempel når du vader i elva.

Informasjon om fiskeutstyr for isfiske vil komme i en egen post på bloggen. I neste post skal vi som nevnt ta for oss spinnere, sluker, pilker, oppheng osv. Dette er en avgjørende del av fiskeutstyret. Det hjelper ikke med en god fiskestang dersom du ikke får fisken til å bite. Meningene er mange og en diskusjon om valg av sluker er aldri kjedelig.