Fiskestenger

I denne artikkelen ser vi på fiskestenger. Fiskestenger har forskjellige egneskaper som er viktige under forskjellige deler av fiske. Når det gjelder stenger til fluefiske og isfiske, vil vi komme tilbake til det i egne artikler (se menyen). Fiskestenger har som nevnt flere oppgaver under sportsfiske og en god fiskestang er ofte det viktigste for en vellykket fisketur.

Driver du med sportsfiske, så har en fiskestang flere oppgaver. Disse variere litt ut ifra hvilket fiske du bedriver. Det er andre krav for fiskestenger som brukes til laksefiske enn det er for fiskestenger til havfiske. Vi vil derfor dele informasjonen opp de tre følgende delene. Ørretfiske, laksefiske og havfiske.

Stenger til ørretfiske
La oss begynne med ørretfiske. Hvilke krav stiller dette sportsfiske til fiskeutstyret? For det første bør en fiskestang til ørretfiske gi deg mulighet til å kaste langt med lette spinnere og sluker. For å gjøre det enkelt kan du sammenligne en fiskestang med pil og bue. Hvor langt pilen går, avhenger mye av spensten i buen. Dersom du forsøker å kaste en fire grams spinner med en jernstang vil den ikke nå veldig langt. Stangen bør altså ha god spenst (aksjon) for de fiskeslukene du skal bruke. Fiskestenger bør også gi deg mulighet for å kaste presist. Mer om fiskestang til ørretfiske.

En god fiskestang skal også hjelpe deg med å få fisken trygt på land. Dersom vi bruker eksempelet med jernstang igjen, vil de fleste forstå at du lett mister fisken. Når fisken gjør motstand vil den nemlig lett rykke seg løs fra kroken eller ryke fiske snøret. En god stang skal gjennom sin aksjon hjelpe deg å ta av for fiskens motstand.

En altfor stor og kraftig fiskestang vil nesten virke som en jernstang, mens en lett stang vil miste mye av kasteegenskapene ved bruk av for tungt fiskeutstyr. Du anbefales å bruke fiskesluker som er tilpasset stangen din. Når det gjelder fiske med mark og annet agn blir det litt annerledes. Her kan du ikke utnytte aksjonen på samme måte. Derfor kan det være lurt med en fiskestang som er litt lenger og litt kraftigere til dette fisket.

Prisene på fiskestenger beregnet på ørretfiske varierer fra 200 til over 5000 kroner. Du vil få en veldig god stang for mellom 500 og 1000 kroner. Før du kjøper deg fiskestang bør du bestemmer deg for hvor tunge sluker du hovedsakelig vil bruke. De fleste butikkene kan komme med gode råd, men vær oppmerksom på at disse ofte ønsker å selge deg kostbart fiskeutstyr. Det finnes mange tester av fiskestenger som du kan lese. Blant annet i magasinet Alt om Fiske, der de er flinke til å utføre tester av fiskeutstyr. 

Stenger til laksefiske
Når det gjelder laksefiske er kravene til fiskeutstyr forholdsvis høye. Dette gjelder også for fiskestenger. Kravene til kasteegenskaper er de samme som for ørretfiske, mens evnen til å ta av for fiskens motstand er uvurderlig under laksefiske. En stor laks tatt på lett fiskeutstyr og tynn sene stiller store krav både til fiskestenger og til  deg som fisker.

I en elv endrer vannføringen seg hele tiden og det kan være stor forskjell på høy og lav vannføring. Er det flom trenger du en tung sluk for å fiske effektivt, mens lite vannføring krever lettere fiskeutstyr. Forskjellige elver stiller også forskjellige krav til fiskeutstyret. Vi vil anbefale at du har to fiskestenger til laksefiske. En stang til lette forhold, som du også kan bruke når du jakter større ørret eller sjøørret. Samt en fiskestang for tyngre forhold, som du også kan bruke til sjøfiske. Denne fiskestangen vil også egne seg for å fiske med mark, der dette er tillatt.

Også til laksefiske finnes det mange tester av fiskestenger som du kan lese. Ellers kan det være greit å sjekke hvilke erfaringer andre fiskere har med de stengene du vurderer. En god stang er som nevnt den viktigste delen av fiskeutstyret ditt og den vil vare lenge. Du bør derfor være grundig når du velger din nye stang. I prisklassen rundt tusen kroner finner du veldig mange gode fiskestenger for laksefiske. Her kan du lese mer om Fiskestang til laksefiske.

Stenger til Havfiske
Fiskeutstyr beregnet på havfiske er naturlig nok veldig kraftig og solid. Dette gjelder også for fiskestenger. Vanlige fiskestenger egner seg dårlig til fiske på dypt vann. Dette fordi slike fiskestenger ikke beregnet for tunge pilker og søkker. Du bør med andre ord investere i en havfiskestang dersom du skal fiske på dypt vann. 

Den viktigste egenskapen til en slik fiskestang er at den hjelper deg å kjøre fisken. Den tar altså av for motstanden og hjelper til med og trøtte ut fisken. En myk stang vil være best for agnfiske, mens en stiv stang vil være bedre for pilking. Det finnes imidlertid mange fiskestenger som passer fint for begge typene havfiske. Investerer du en drøy tusenlapp får du en god "allround" havfiskestang.

Fordelen med et solid og kraftig fiskeutstyr er at du er godt rustet når den virkelig store fisken biter. Mindre fisk vil du imidlertid merke lite til med en kraftig fiskestang, og da forsvinner litt av opplevelsen. Lettere fiskestenger for havfiske fungerer bra også på grunnere vann. De gir i tillegg en bedre opplevelse når du får litt mindre fisk. Storfisken vil være vanskeligere å få opp fra dypet med en slik stang, men langt i fra umulig. Tenk over hvilket havfiske du hovedsakelig skal bedrive før du velger. Vi vil uansett anbefale at du kjøper en fiskestang som er beregnet for sluker på minimum 250g. Er havfiskestangen lettere en dette kan du like gjerne bruke en kraftig stang for laksefiske. En havfiskestang i klassen 20 til 30 lb vil være en god allround stang for havfiske. Mer om fiskeutstyr til havfiske. Mer om Valg av Havfiskestang

Vi håper du har funnet litt brukbar informasjon i denne posten. De forskjellige leverandørene av fiskestenger finner du informasjon om i egne artikler. Sjekk menyenForside Fiskeutstyr