Fiskesneller

I denne artikkelen ser vi på fiskesneller. For å utnytte egenskapene til en god fiskestang er det viktig med en god fiskesnelle. Som for annet fiskeutstyr finnes det også her et rikt utvalg å velge blant. Hvilke oppgaver har en fiskesnelle? Hva er viktig når du skal velge fiskesnelle? Hva du fisker etter, samt forholdene du fisker under er avgjørende for svarene.

Egenskaper
Ved laksefiske, ørretfiske og andre former for fiske der du skal kaste en sluk eller lignende, har fiskesneller en viktig funksjon. Ved sportsfiske er det ofte viktig å kaste sluken langt og presist. For å få til dette er du avhengig av en snelle som slipper fiskesnøre lett ut. En god finish er derfor viktig. Det viktigste for gode kast er likevel at snøret legger seg jevnt på spolen under innsveiving.

Shimano tilbyr en rekke fiskesneller av høy kvalitet, blant annet til havfiskeBremsen er nok den viktigste faktoren ved en fiskesnelle. Den skal sammen med resten av fiskeutstyret hjelpe deg å få fisken trygt på land. En forholdsvis stor fisk tatt på lett fiskeutstyr krever at bremsen hjelper deg å trøtte ut fisken. Er bremsen dårlig vil som regel fisken vinne kampen. En god brems skal først og fremst være jevn og fin, uansett innstilling og motstand. Den skal også være enkel å justere under selve fisket.

En annen viktig faktor er hvordan fiskesneller kjennes under innsveiving. Fiskesneller som er tunge å sveive inn og som samtidig har en ujevn gange er ikke mye å samle på. Når du sveiver inn fiskesnøre skal det føles jevnt og behagelig slik at du hele tiden har god kontakt med sluken eller duppen. Den skal også føles behagelig å bruke. Vær oppmerksom på at fiskesneller som føles gode ut i butikken, kan oppføre seg annerledes når de blir utsatt for belastning. Dersom du har litt kunnskaper og vet hva du er ute etter er det enklere å få god hjelp av betjeningen.

Forskjellige sneller
Det finnes fire typer fiskesneller. (Fluesneller vil bli omtalt i posten om fiskeutstyr til fluefiske). Vanlige haspelsneller kjenner de fleste til. Det er denne fiskesnellen som er vanligst i Norge. Den er enkel å bruke, samtidig som du får en god fiskesnelle til rimelig pris. Haspelsneller anbefales til de fleste typer sportsfiske, bortsett fra havfiske. Disse snellene er for de aller fleste de beste og mest populære til ørretfiske. Lukket haspelsnelle er ikke veldig populært i Norge. Dette er en fiskesnelle som er veldig enkel å bruke, men som setter begrensinger for fiske. Nybegynnere kan likevel ha nytte av denne typen. Det er vanligvis ikke mulig å skifte spole på slike fiskesneller, dermed blir det tidkrevende å skifte fiskesnøre.

Det er en god del fiskere som sverger til multiplikatorsnellen. Dette er forholdsvis dyre fiskesneller med høy kvalitet. Det kan være vanskelig å mestre kasteteknikken med en multiplikatorsnelle og mange opplever stor frustrasjon og fiskesnøre over alt. Mestrer du slike fiskesneller vil de imidlertid gi lenger kast en du får ved bruk av haspelsnelle. For lett ørretfiske anbefales ikke multiplikatorsnellen. Utvalget er også forholdsvis dårlig til dette fisket. Laks og sjøfiske er populære bruksområder. Multiplikatorsnellen anbefales kun for erfarne fiskere. Personlig er det lenge siden jeg fisket med slike fiskesneller. Jeg sverger nå til haspelsnellen som er fleksibel, enkel og som egner seg til det meste.
    
Her finner du tips om fiskesneller til de fleste former for fiske i saltvann og ferskvannHavfiskesneller er beregnet for tyngre saltvannsfiske. De fleste modellene egner seg ikke til kasting, men bortsett fra dette er de forholdsvis like multiplikatorsnellen. Havfiskesnellen bør ha en god brems som hjelper deg med å pumpe storfisken opp fra dypet. Den bør også være så stor at du får nok sene på fiskesnellen.

Prisene på fiskesneller varierer fra et par hundre kroner til mange tusen og du får som regel det du betaler for. Vi vil anbefale deg å kjøpe et anerkjent merke. Fiskemagasiner utfører ofte tester av fiskesneller, så søk gjerne på internett og finn en test for den typen du planlegger å skaffe deg. For 500 kroner kan du skaffe deg en god haspelsnelle. Havfiskesneller er dyrere og for å få en god havfiskesnelle anbefaler vi at du legger i litt penger. Artikkelforfatteren kjøpte sin første havfiskesnelle for 17 år siden, og den fungerer like bra i dag. Ved kjøp av fiskeutstyr vil alltid kvalitet lønne seg, men ikke betal mer enn nødvendig. De beste prisene på fiskesneller finner du her. Mer om fiskeutstyr til havfiske.

Da håper vi du har fått litt grunnleggende informasjon om fiskesneller. Vi vil komme tilbake med informasjon om de forskjellige produsentene. Hvilke fordeler er det med en Shimano fiskesnelle? Hvordan er kvaliteten på Abu Garcia sine haspelsneller? Følg med videre for mer informasjon om fiskeutstyr.