Sluker til Laksefiske

Laksefiske er et utfordrende fiske som krever mye både av fisker og fiskeutstyr. Det er to faktorer som er viktige når du skal velge sluker til laksefiske. For det første må du velge en sluk som får laksen til å bite. For det andre må du velge en sluk som er tilpasset forholdene slik at du kan presentere denne for fisken. Jeg vil her presentere noen sluker som egner seg til laksefiske. Informasjon om hvilke egenskaper disse har og til hvilke forhold de egner seg best får du også. Les gjerne artikkelen om å velge fiskestang til laksefiske. Ellers anbefaler jeg at du sammenligner priser på fiskeutstyr før du kjøper noe. Det er nemlig gode penger å spare.

Buch Salmon er en meget populær sluk til laksefiske. Den røde ringen på innsiden gjør sammen med eggende bevegelser til at laksen ofte provoseres til å bite. Buch Salmon egner seg best til slukfiske i grunne deler av en elv og i dypere deler med svak strøm. Sølvkroken leverer denne i 3 farger som du får i størrelsene 18, 30 og 32 gram.

Møre-silda er en skikkelig allround sluk, men det er muligens til laksefiske den egner seg aller best. Et stort utvalg i størrelser og fager gjør at dette er sluk som egner seg under de fleste forhold. Møre-silda på 50 gram har samme overflate som den på 27 gram. Dermed egner den seg ekstremt godt til laksefiske i dype høler og store elver. Møre-silda produseres av Remen slukfabrikk og levers av Elbe. Den kommer i 14 forskjellige fargevarianter og i 10 forskjellige vekter fra 6 til 55 gram.

Luhr-Jensen Krocodile er en skjesluk som passer til alle typer rovfisk. Den egner seg imidlertid spesielt god til sjøørret og laksefiske. Dens eggende og kraftige bevegelser vil ofte provosere laksen til å bite. Som Buch Salmon egner den seg best i grunnere elver og under forholdsvis rolige forhold. Elbe leverer denne klassikeren i 13 fargealternativer fra 7 til 29 gram.

Salamander Allround er en effektiv sluk til laksefiske. Den beveger seg mye i vannet og provoserer således laksen til bitt. Salamander egner seg definitivt best under lette forhold og dette er en av slukene som gir mulighet for laks også under veldig lav vannføring. Sølvkroken leverer denne i hele 10 fargevarianter fra 16 til 40 gram.

Jeg velger å ta med Jensen Pirken også under denne kategorien av sluker. Muligens er det påvirket av min forkjærlighet for disse slukene, men man kommer ikke bort fra deres unike egenskapet. Bruker du sluker til laksefiske under veldig tunge forhold, har Jensen Pirken de riktige egenskapene. Den strømlinjede formen lar deg fiske dypt også med veldig sterk strøm. Sammen med unike kasteegenskaper gjør dette den velegnet til laksefiske, først og fremst under de tyngste forholdene. Sølvkroken leverer denne sluken i 10 farger som du får i størrelser fra 16 til 80 gram.

Kleppesluken er en virkelig klassikker som stammer fra Vestlandet helt tilbake på 1920-tallet. Denne sluken har sølv på fremsiden og kobber på baksiden, noe som gir en refleks som provoserer laksen. Kleppesluken egner seg ypperlig til laksefiske og er fremdeles svært populær. Den egner seg spesielt godt dersom du bruker sluk til laksefiske om natten. Den finnes i størrelser fra 12 til 44 gram.

ACME Little Cleo er effektive sluker til laksefiske. Den har en unik form og gange som imiterer et skadet eller forvirret byttedyr. Disse bevegelsene vekker jakt instinktet til fisken som dermed ofte vil bli provosert til å bite på sluken. Spesielt i Nord Amerika er denne sluken veldig populær til laksefiske. Du får den i 9 forskjellige størrelser og mer en 30 forskjellige farger og mønster.

Det finnes et stort utvalg fiskeutstyr å velge mellom når laksen skal lokkes. Her er bare noen få sluker nevnt. Likevel er dette anerkjente sluker som vil dekke de fleste forhold og utfordringer du møter. Valg av sluker til laksefiske handler mye om personlige preferanser, men jeg har også tatt med sluker som ikke er blant mine favoritter. Dette fordi jeg vet at andre fiskere har stor suksess med disse.

Det viktigste er også ved laksefiske å velge et variert utvalg av sluker. Du bør ha noen sluker til lette forhold som for eksempel Salamander, eller en lett ørretsluk under ekstremt lav vannføring. Du bør også ha noen sluker til tyngre forhold for eksempel Møre-silda eller Jensen Pirken. Dersom forholdene tillater det velger jeg ofte Buch Salmon som min sluk til laksefiske. Møre-silda har også gitt meg mange fine fangster, blant annet min første laks tatt på sluk.


Om valg av Fiskeutstyr
Om valg av Fiskesneller
Om Abu Garcia


Her ser du forskjellige fiskesluker som egner seg godt til laksefiske under forskjellige forhold