Fiskeutstyr til Isfiske

Da er turen kommet til fiskeutstyr til isfiske. Før jeg kommer inn på hvilket fiskeutstyr du bør bruke, kommer den vanlige advarselen om sikkerhet. Sjekk tykkelsen på isen og skaff deg kunnskap om lokale forhold. De fleste fjorder og vann har områder der isen er svakere og således usikker. Inn og utløp, strømforhold og sol påvirker isforholdene. Vær sikker på at isen er trygg før du begynner med isfiske.

Skulle uhellet likevel være ute er det is pigger som gjelder. Disse skal alltid være med på fisketuren og de skal alltid være tilgjengelig. Det hjelper ikke med pigger som ligger i sekken når du trenger dem. Kjøp is pigger du føler deg komfortabel med og som gir deg godt grep. Ha også alltid med deg tau under isfiske.

Isbor er en nødvendig del av ditt fiskeutstyr til isfiske. Du får greie isbor fra 500 til 1500 kroner. Et isbor til 500 kroner holder lenge for den som ikke driver isfiske ofte. Den ivrige isfiskeren bør imidlertid investere i et dyrere isbor. Vær oppmerksom på hvilken diameter du ønsker på dine hull. Du trenger et større hull for torskefiske på fjorden enn for ørretfiske i et lite fjellvann. Kjøp et isbor som er tilpasset ditt isfiske. Et isbor på 115 mm er for eksempel stort nok til fisk på rundt ett kilo.

Valg av pilkestikke bør du foreta på grunnlag av hvilket isfiske du skal bedrive. En stivere pilkestikke er gjerne å foretrekke for isfiske etter større fisk og for fiske med balansepilk. En mykere pilkestikke egner seg bra for isfiske med agn og for isfiske etter mindre fisk. Dersom du driver isfiske på dypt vann bør du bruke en kraftig pilkestikke med stor spole. Et alternativ er også å bruke en is-pilkestang. Pilkestikker er billige og du finner et bra utvalg i prisklassen 100 til 200 kroner. Er du en aktiv isfisker bør du skaffe deg flere pilkestikker. Ha gjerne med deg mellom 5 og 10 pilkestikker ut på isen. Før du begynner fisketuren rigger du disse til med forskjellige agn og lokkemidler. Da slipper du å skifte dette ute på isen, noe som kan være en heller tvilsom fornøyelse i 15 kuldegrader og vind. Flere pilkestikker gir deg anledning til å fiske mer effektivt.

Hva skal du så bruke for å lokke fisken til å bite under isen? Her får du en liste over det vanligste fiskeutstyret for en vellykket isfisketur.

  • Lokkeblink er en vanlig fiskeredskap til isfiske, muligens også det enkleste å bruke. Det du trenger er en pilkestikke, en lokkeblink, en eller flere kroker, samt maggot eller annet agn. Bruk gjerne monofilament fiskesnøre på 0,30 mm. 
  • Pimpel er en slags tykk sluk med en krok i den nedre enden der du fester maggot eller annet agn. Det er vanlig å bruke pimpel med lokkelys.
  • Balansepilken skal imitere en byttefisk. Den skal ligge vannrett og har vanligvis krok foran og bak, samt under buken. Du finner denne i alle tenkelige størrelser og farger.
  • Mormyshka er et lite kunstig agn som vanligvis er laget av metallet wolfram. Du bør ha en såkalt mormyshka pilkestikke til dette fisket, samt et noe tynnere fiskesnøre. Maggot eller fjærmygg er ypperlige agn for bruk på mormyshka.
  • De vanligste agnene til bruk under isfiske er maggot, meitemark og fjærmygglarve. Maggot er nok det vanligste agnet. Du kan kjøpe det i de fleste sportsbutikker og holdbarheten er forholdsvis god. Det finnes også kunstige agn av alle typer. De er tilsatt luktstoffer og har lang holdbarhet.

Vær ikke redd for å prøve nye og forskjellige kombinasjoner av fiskeutstyret ovenfor. Da har du fått den grunnleggende informasjonen om fiskeutstyr til isfiske. Her kan du lese mer om selve isfiske, samt få tips om dette. Husk å holde deg varm og tørr under isfiske. En stol sekk, vanntette sko og klær, samt en is øse gjør ofte turen mye triveligere. Sjekk gjerne hvor du får de beste prisene på fiskeutstyr til isfiske.